Tesoro Lobera Spectrum - Teszt
2016. szeptember 19.

A Tesoro még 2014-ben a Computexen mutatta be az első olyan mechanikus billentyűzetet, amelynek minden egyes gombja egyedileg programozható, teljes RGB skálán megválasztható világítással, ez volt a Tesoro Excalibur Spectrum. A cég az Excalibur sikerét meglovagolva, kidobta a felextrázott kiadását a billentyűzetnek, ami a Lobera Spectrum nevet kapta, tesztlaborunkban ma ezt a billentyűzet vesszük górcső alá.Mielőtt kielemeznénk a Lobera Spectrumot, egy nagyon fontos dolgot át kell beszélnünk, mi a különbség a mechanikus és a membrános billentyűzetek között, melyik jobb, mik az előnyök illetve mik a hátrányok egyes típusoknál. 

Membrán vs Mechanikus

Nézzük elsőnek az elterjettebb verziót, amit valószínűleg az olvasó is használ. Ezek a membrános billentyűzetek. Ennek a lényege, hogy miután lenyomsz egy gombot, azt egy gumi borítás nyomja vissza kiindulása helyzetbe. Olcsó, használható, és könnyen előállítható megoldás. Azonban gyorsan elkopnak, elgyengülnek ezek a gumik, így fordulhatnak elő a ragadó, lassú billentyűk. Persze az sem tesz nekik jót ha felettük étkezünk

A következő kategória maga a kérdés tárgya, a mechanikus billentyűzet. Itt minden egyes gomb alatt, egy ügyes kis szerkezet végzi a lenyomott egységek visszaállítását alaphelyzetbe. Mint a régi írógépeknél. Ahogy azt sejtetik ennek a legyártása sokkal bonyolultabb mint az előzőé, ezálltal drágább is, viszont annak köszönhetően, hogy könnyen szakadó gumi helyett kemény műanyagból, sőt gyakran fémből készülnek, az életciklusok sokkal jobb. Egy ilyen kapcsoló, típustól, gyártótól, állapottól függően 30 - 60 millió lenyomást is kibír. Gyakorlatilag az ujjaid hamarabb tönkremennek mint ezek. Ha ez még is bekövetkezne, akkor sincs ok a pánikra, hiszen minden egység külön cserélhető. A következő előny a KRO, ami annyit tesz, hogy bármennyi gombot lenyomhatunk egyszerre, mindet érzékeltetni tudjuk, ellentétben a membrános társakkal, amik maximum 5 gomb lenyomására alkalmasak egyszerre. Ez azoknak lehet hatalmas piros pont, akik gyakran játszanak ketten egy billentyűzetről. 

A másik nagy előny, hogy sokkal gyorsabb ezeknek a gomboknak a működési elvük mint a membránosoké. Játékokban, ez sokszor életeket menthet, gépírásban pedig egyértelműen előny. Egy mechanikus kapcsolóval ellátott billentyűzetet lenyomni már magában élvezetes. Ahogy rátesszük az ujjainkat, már érezzük a szerkezet nagyságát, és ahogy lenyomjuk a gombokat, végig érezzük az útjukat, szinte velük együtt tesszük meg azt a 4mm-ert.
A mechanikus kapcsolóknak sok változata van, legismertebb gyártó a Cherry MX, de ezenkívül ott van még az Alps is példának. Ezeken kívül vannak még gyártók, de az előbb említett cégek termékei a legelterjettebbek. Mindegyik saját tulajdonságokkal bír, vannak amik kattanás hangot adnak ki ha elérik az érzékelési mélységet, míg vannak amik az egész utat halkan, egyben teszik meg. Gyors gépelésnél külön előny ha érezzük hogy ha lenyomunk egy gombot, az mikor érkezik meg az érzékelés, szintjére, hisz itt már bőven elengedhetjük, és indulhatunk az új gombra. A gyártók színkódokkal jelölték meg a termékeiket, amik természetesen nem a billentyűk világításának a színeit jelzik. Érdekes is lenne, ha a Cherry MX Black feketén világítani. Nézzük sorra, melyik mit tud. 

Cherry M Black kapcsoló:
Tapintható: Nem
Kattogás: Nem
Szükség erő: 60g
Megtett út: 2mm az aktiválásig, 
4 mm az aljáig

A Black egy lineáris típusú kapcsoló. Egyszerűen és gyorsa csusszan le az ujjunk alatt, nem ad se kattogó hangot, és az ujjunkkal sem érezzük az aktiválási pontot. Sok játék követeli a többszöri lenyomásokat. Ebben a Black a legjobb. Természetesen a gépelés sem lehetetlen vele, de nem ez volt az elsődleges szempont a tervezési fázisban.

Cherry MX Blue kapcsoló:
Tapintható: Igen, precíz
Kattogás: Igen
Szükség erő:50g
Megtett út: 2mm az aktiválásig , 
4 mm az aljáig

A Charry MX szériából ez a legjobb választás ha gépelni szeretnénk. Kis ütődést érzünk az aktiválási pontnál, így mindig tudjuk mikor engedhetjük el. A többszöri leütés macerás vele.

Cherry MX Red kapcsoló:
Tapintható: Nem
Kattogás: Nem
Szükség erő: 
45g
Megtett út: 2mm az aktiválásig , 
4 mm az aljáig

A gaming éra nagy kedvence, a legnagyobb érv a könnyebb lenyomás szokott lenni. Elég nehéz rátalálni, a legdrágább kategóriában szokták alkalmazni.

Cherry MX Brown kapcsoló:
Tapintható: Igen
Kattogás: Nem
Szükség erő: 45g
Megtett út: 2mm az aktiválásig , 
4 mm az aljáig

 A tökéletes középút, nem hangos, de érzékelhető aktiválási pont, könnyű többszöri leütés, köszönhetően a közeli kezdési, és közép pozíciónak.

Cherry MX Clear kapcsoló:
Tapintható: Igen
Kattogás: Nem
Szükség erő: 55g
Megtett út: 2mm az aktiválásig , 
4 mm az aljáig

Merev barnának is szokták nevezni a nehezebb leütése miatt. Elég ritka, gamer billekben egyáltalán nincsen gyárilag, nagy dome eszközökben található.

 

Buckling Spring kapcsoló:
Tapintható: Igen
Kattogás: Igen
Szükség erő: 65-70g
Megtett út: 
2.3mm az aktiválásig
3.7 mm az aljáig

A billenő kapcsoló alján lévő nyél kontaktál a membrán lappal, és kalapáló hangot ad ki. Az egyetlen kapcsoló mely ténylegesen egy időben szólal meg a jelzéssel.

Green Razer kapcsoló:
Tapintható: Igen
Kattogás: Igen
Szükség erő: 50g
Megtett út: 
0.4 mm az aktiválásig
1.4 mm az aljáig

Hihetetlenül rövid távolság, éppen csak megnyomjuk a gombot, és már is érzékelte a rendszer. Gyors. Nagyon gyors.

Orange Razer kapcsoló:
Tapintható: Igen
Kattogás: Nem
Szükség erő: 45g
Megtett út: 
0.4 mm az aktiválásig
1.4 mm az aljáig

Ugyan az, csak nem kattog. A kategória csúcsa. A Razer szerint…

 

 

Az hogy milyen kapcsolóval felszerelt billentyűzetet vásárolunk legtöbbször csak rajtunk áll. A legtöbb gyártó opcionálisnak határozza meg a típustokat. Olyat választunk, amilyit csak szeretnék. Sőt, sokszor arra is van lehetőségünk hogy több fajtát építsünk be egyetlen klaviatúrába. Megtehetjük hogy a WASD, illetve a köré épülő akció gombok Cherry MX Red-ek, míg az összes többi alá kéket teszünk. A könny szerelhetőség lehetőségével élve, akár teljesen egyedi billentyűzeteket építhetünk, olyan dizájnal amilyenel csak szeretnénk. Csak a képzeletünk szab határt. 

Tesoro Lobera Spectrum 


A Tesoro Lobera Spectrum az elődjéhez képest egy jóval robosztusabb billentyűzetre sikeredett, ami az RGB skála szerinti világításban tud tündökölni. Minden egyes gombjának egyedileg szabályozható, teljesen megválasztható világítása van, ami 9 különböző stílusban tudja boldogítani a felhasználóját. 

Trigger - Akkor világít egy gomb, ha lenyomjuk

Ripple - Fodrozódó mód, gomblenyomásakor hullámeffektet csinál 

Firework - tűzijáték, az alap statikus színekhez egy új színt generálva tűzijátékot készít

Radiation - Sugárnyaláb, gomb lenyomásakor sugárnyalábot lő ki magából

Breath - Légzést imitál a gomb lenyomásakor

Wave - hullám mód, amely spektrum színekben világít

Spektrum - Ahol maguknak állíthatjuk be gombonként a színeket 

Statikus mód -

Audió mód - Sajnos a teszt példány esetében ez hibásan működött, valószínűleg ez csak itt fordul elő 


 

A billentyűzet két szélén LED megvilágítású átlátszó műanyag felület kapott helyet, ami szinkronban világít a billentyűzet többi gombjával. Az Excaliburhoz képest, a Lobera alapjai teljesen megegyeznek, azaz 60 millió leütést elviselő Kailh Brown mechanikus billentyűk kaptak helyet, melyeknek lenyomásához 45 grammnyi erőkifejtés szükségeltetik. Először talán kicsit furcsa megszokni, hogy aránylag erősebben kell megnyomni a billentyűket, mint más billentyűzeteknél, azonban idővel teljesen hozzászoktunk a használatához. A billentyűk lenyomásánál 2mm- távnál éri el az aktivációs pontot, ami megegyezik a Cherry MX RED kapcsolókével, azonban a Kailh billentyűk esetében megfigyeltük, hogy egy kicsit hangosabb mint egy Cherry MX RED billentyű.

A Tesoro Lobera az elődhöz képest, kiegészült egy új világítási móddal, ami az audió funkció. A billentyűzet el lett látva egy-egy fejhallgató és mikrofon pass-trough porttal, így nem csak a fent említett kiegészítőket kapcsolhatjuk hozzá, hanem a zene ritmusára is villoghatnak a gombok. Itt megjegyzésként megemlíteném, hogy ez a funkció a teszt példány esetében hibásan működik, ugyanis az audió mód működéséhez igényli a fejhallgató kimenet használatát, tehát lefoglalja a gép hangforrását. Összegezve, ha azt szeretnénk, hogy ritmusosan világítson a billentyűzetünk, abban az esetben nem lesz hang. Ha szeretnénk, hogy legyen hang, abban az esetben nem lesz ritmusos világítás. 

Az USB HUB port sem hiányozhat a billentyűzetről, amiből kapásból kaptunk kettő darabot, melyek meglettek támogatva külső tápegységgel, így akár telefont vagy tabletet is tudunk tölteni a billentyűzetünkről. A játékosok is örülhetnek, ugyanis az USB-n kapcsolódó 498 milliméter széles, 183 milliméter mély és 25 milliméter magas, 1,5 kilógrammot nyomó Lobera, 1000 Hz-en kommunikál és több gomb egyidejű lenyomása sem okoz gondot (NKRO). Az imént említt funkció, igény esetén 6 gombra korlátozható. Emellett a funkciógombok letíltása is támogatott.
 

A billentyűzet szerkezete kellőképpen masszív és robosztus, aminek a hátránya, hogy hely igényes, olyanoknak nem ajánljuk, akik esetleg kihúzható billentyűzettartót használnak, ugyanis ott nem biztos, hogy el fog férni. A csúszásgátlók jól lettek elhelyezve. Érdekességként megemlíteném, hogy ez az első olyan billentyűzet, aminek skálázható a magassága. 

A Lobera legnagyobb hátránya a szoftveres támogatása, ami közel sem annyira jó, mint amit megszokhattunk egy SteelSeries vagy egy ROCCAT billentyűzet esetében. Az első szembeötlő probléma az, hogy a Firmware frissítő és a Driver külön programként működik. Érdemes gyakran lefuttatni a Firmware frissítést, ugyanis gyakran fog hibákat javítani. Természetesen a szoftver lehetőséget biztosít számunkra a makró és egyéb funkciók beállítására, mint a világítási típus. A driver legnagyobb hibája azonban, hogy csak az amerikai kiosztással funkcionál 100%-osan, ami abban nyilvánul meg, hogy nem ismeri fel a magyar kiosztású gombokat, így azokra nem tudunk külön beállításokat létrehozni. A szoftver kezelőfelülete nem túl szép, sőt igazából kifejezetten csúnyának mondható, azonban kárpótoljon minket az a tény, hogy nem kell túl gyakran használnunk, ugyanis ha megtaláltuk a megfelelő beállításokat akkor utána zavartalanul játszhatunk anélkül, hogy rá kellene néznünk egyszer is. Öt különböző profil eltárolásához a rendelkezésre álló belső memória továbbra is 512 kB, továbbá megmaradt a spontán makrófelvételi lehetőségünk is. 

Szumma Szummárum 

A piacon szinte lehetetlen találni megbízható, jó minőségű mechanikus billentyűzetet, ami ráadásul magyar kiosztású, a Tesoro Lobera Spectrum azonban pontosan ilyen. Kettő darab USB HUB, 512 kB belső memória, 1000 Hz-en kommunikál, 9 programozható világítási típus, szép világítás és kialakítás, ezek mind nagyon jól jellemzik a Lobera-t. Magyarországon hozzávetőlegesen 38 ezer forintért juthatunk hozzá a billentyűzethez, ami egy aránylag magas ár, azonban a tudását elnézve kicsit sem sokalljuk érte. Bár a szoftveres támogatása gyatra, és vannak gyermeteg hibái, azonban a 60 millió leütés és a Kailh Brown kapcsolók minősége kárpótol minket mindezért. Mi abszolút ajánlani tudjuk azoknak, akik egy megbízható mechanikus billentyűzetre vágynak.

A billentyűzetet az FPO Hungary biztosította számunkra, amit ezúton köszönünk nekik.  

 

 
 
 
 
Kapcsolódó tesztek
 
További Hírek
Hardver megjelenések
Játékmegjelenések
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretnél értesülni a legújabb esports gear fejleményekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.
Facebook
Blogok
Google+
Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!