Roccat Nyth - Teszt
2015. szeptember 30.

A Gamer egerek piacával van egy óriási probléma, nem igazán van olyan egér, ami minden igényt kielégítene. Sajnálatos módon ahány játék létezik, annyi igény vetül fel. Ami jó az akció játékokhoz az nem jó a masszív multiplayer online (MMO) játékokhoz és akkor még csak nem is beszéltünk olyan valós idejű stratégiai játékokról, amik egészen különleges eszközöket igényelnek.

A Roccat legújabb egere a Nyth nem az első olyan egér, amely próbálja áthidalni az igények közötti űrt, de talán az egyik legjobb próbálkozás, amivel valaha találkoztunk. A Nyth elképesztően sok testre szabhatási lehetőséggel rendelkezik mind szoftveresen, mind pedig hardveresen, ezáltal pedig pont olyan egeret tudunk létrehozni másodpercek leforgása alatt, amire éppen az adott játéknak szüksége van.
 

DIZÁJN

Lassan ott tart a Roccat, hogy olyan egereket fog piacra dobni, amik legalább annyi gombbal rendelkeznek, mint bármelyik billentyűzet, ennek első előfutára a Roccat Tyon volt, ami elképesztően sok 12 programozható gombbal rendelkezett. Nos, ezt a Nyth felülmúlja, ugyanis a hüvelykujjnál találunk kapásból 12 gombot, vagy 3-at, vagy 6-ot, vagy semennyit. Ugyanis a Nyth cserélhető gombokkal érkezik, ami egyszerűen zseniális! Ezen felül természetesen nem maradhat ki a két elülső akció gomb, a barázdált, gumírozott lenyomható görgő. Egy Roccat egér sem igazán jó ha hiányzik róla a ROCCAT™ EASY-SHIFT[+]™ gomb vagy X-CELERATOR THUMB PADDLEmás néven a CÁPAUSZONY, nos aggodalomra semmi ok, mert itt is megkaptuk őket.

A másik zseniális innováció a Roccat részéről a cserélhető grip, a különböző játékstílusokhoz különböző fogás előnyös. Legyen az tenyér, karom vagy ujjbegyfogás, a cserélhető gripeknek köszönhetően személyre szabhatjuk, hogy éppen melyiket szeretnénk használni. Két különböző grip áll rendelkezésre, egy keskenyebb illetve egy szélesebb verzió, ami mágnes gombokkal csatlakozik az egérhez, így még csak erőkifejtés nélkül könnyen levehetjük és rápattinthatjuk az új támaszt, amire szükségünk van.

 

Manapság természetes elvárás, hogy az egerünk világítson. Megnyugodhat mindenki természetesen a Nyth sem lóg ki a sorból, ugyanis két LED található az egéren. Egy az egér hátsó részén található félhold alakú csík, míg a másik a Roccat Nyth felirat alatt található LED. Szoftveresen beállíthatjuk, hogy éppen vibráljon, pulzáljon, egyenletesen világítson, vagy akár ki bekapcsoljon a fény, és mint azt megszokhattuk a szivárvány színeiben, így tehát 16.8 millió színben tud világítani. Kérdezem én, mi van még?


TESTRESZABHATÓSÁG

Kicsit akkor most számoljunk. Modular Thumb Zone-on található sima és dupla gombokkal akár 18 369 különböző elrendezést választhatunk az egerünkön. Egyedi cserélhető gripjeinek köszönhetően, a különböző játékstílusokra is más-más betétet tudunk használni. Így már a cserélhető gombokkal együtt 36 738 variációs lehetőségünk lesz.

ROCCAT™ EASY-SHIFT[+]™: Néven futó funkciója egy második funkcióval toldja meg a 18 használatban lévő gombokat. Így kapva 39 funkciót. Ez a gomb a tradicionálisan elhelyezett oldalsó gombok alatt található meg. Az eddig felsorolt lehetőségekkel együtt így már 1024-en lehetőségünk válik az egér személyre szabására.

Ameddig egy World of Warcraft játékos kihasználhat egyszerre 18 gombot az egéren, addig egy League of Legends játékosnak maximum 12 gombra lehet szüksége játék közben, addig viszont kedves olvasó, ha te egy Counter-Strike vagy Call of Duty játékos vagy, jó eséllyel be fogod érni 10 vagy esetleg 8 gombbal is. A mérnökök erre is gondoltak, ugyanis a cserélhető gombok között található három borítás, amit az egér helyére pattinthatunk, ezáltal játék közben nem kell a-miatt aggódnunk, hogy megnyomunk véletlenül egy használaton kívüli gombot, és zárójelesen megjegyzem, ezáltal hosszabb távon kényelmesebb is az egér. Ha már kényelem, összesen 12 órán keresztül teszteltük folyamatosan az egeret, hat különböző játékban, amelyek különböző mozgásokat és gyorsaságot igényeltek. Egyetlen egyszer sem éreztem azt, hogy a csuklómnak ez megterhelő lett volna sőt, végig kényelmes maradt az egér. És akkor jöhet a testreszabhatóság csúcsa? Ha eddig nem lett volna elég a rengeteg kicsi apró gomb, amivel egész nap legózhatunk akkor itt a hab a tortán, ugyanis a Roccat elérhetővé tette a 3D nyomtatás támogatást is a Nyth esetében, így akár kedvünkre megtervezhetjük és kinyomtathatjuk a számunkra legjobb gombokat az egerünkhöz. A baj az, hogy nem vagyok egy nagy 3D dizájner, valószínűleg a legtöbb gamer úgyszintén nem az, így mire megtanulnám és kivitelezném a gombokat, az annyi időt és energiát emésztene fel, hogy jobban járnék, ha egy újra cserélném az egeret.


JELLEMZŐK

A hardveres testreszabhatóság nem az egyetlen újdonság a Roccat mérnökeitől. Először a Roccat olyan szoftveren dolgozik, ami egységesíti a konkurens cégek szoftvereit, mint például a Razer Synapse 2.0-t illetve a SteelSeries Engine 3-at. Bár a Swarm még béta állapotban van, de nagyon ígéretesnek tűnik és itt is olyan hihetetlenül sok beállítási lehetőséget kapunk, hogy érdemes tuturial videókat nézni róla, hogy tökéletesen be tudjuk állítani. 

A Roccat Nyth a legújabb TWIN-TECH lézeres érzékelővel lett felszerelve, ami az R1 érzékelő legújabb generációja. Egészen 12.000 DPI-ig felhúzható érzékelő sajátossága, hogy akár 1 DPI-inként lehet állítani. Minimális DPI szám pedig a 200. Belülről egy 72Mhz Turbo Core V2 32-bit Arm based MCU hajtja, 576kB belső memóriával. 1 ms-os válaszidő pedig tökéletesen elvárható egy ilyen nagy teljesítményű egér esetében.

A Roccat Swarm tartalmaz egy rendkívül érdekes funkciót, ez pedig a Talk FX, ami lényegében összekapcsolja a játékot és a hardvert. Ezt úgy kell értelmezni, hogy a játékban minket ért ingerek kihatással vannak az egerünk színére. Ha például megsebeznek és leesik az életünk elkezd vörösen izzani az egér, ha pedig fogy a manánk akkor kéken csinálja ugyan ezt. Non plusz ultra!


ÖSSZEGZÉS

A Roccat Nyth az egyik legjobb, ha nem a legjobb egér ami valaha megfordult nálunk! Súrolja a testreszabhatóság végleteit. Rendkívül precíziós érzékelőjével, testre szabható gombjaival, ROCCAT™ EASY-SHIFT[+]™ -el illetve a szoftveres támogatással minden játékhoz igazítható, legyen az MMO, FPS vagy akár RTS.


PRO

  • Könnyű és kényelmes

  • Testreszabhatósága végtelen

  • Bíztató szoftveres támogatás

  • Jó minőség

KONTRA

  • Gombok cseréje nehézkes

  • Gombok nem megfelelőek minden műfajra

 

 

 

 

 
 
 
 
Kapcsolódó tesztek
 
További Hírek
Hardver megjelenések
Játékmegjelenések
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretnél értesülni a legújabb esports gear fejleményekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.
Facebook
Blogok
Google+
Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!