ASUS Strix Pro - Teszt
2014. november 08.

Kézhez kaptuk az ASUS legújabb szériájának egy darabját, nevezetesen a Strix Pro fejhallgatót. Az eredmények magukért beszélnek.

Az Asus bemutatta legújabb sorozatát a Strix series-t, ami tartalmaz kettő darab fejhallgatót (Strix Pro és Strix DSP), egy mechanikus billentyűzetet (Strix Tactic Pro), kettő darab egérpadot (Strix Glide Control és Strix Glide Speed) és egy optikai gaming egeret (Strix Claw). 

A tajvani cég az ókori mitológiához nyúlt vissza, hogy ihletet merítsen. A Strix a római és görög mitológiában fellelhető bagoly szerű lény ami emberi hússal és vérrel táplálkozik. A Strix series minden darabja erősen kötődik a bagoly szimbólumhoz és ez tökéletesen megmutatkozik a stílusában. 

A mai napon a Strix Pro fejhallgatót mutatom be nektek. Le kell szögeznem, hogy erősen elfogult voltam az első pillanattól, hiszen világ életemben a cég termékeit használtam és ismervén annak megbízhatóságát, illetve minőségét, nehezen tudtam volna másképp állni a témához. 

EZ HATALMAS

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a Strix Pro kapta az eddigi legnagyobb csomagolást amivel eddigi pályafutásom alatt találkoztam. Kicsomagolás után rá kellett eszmélnem, hogy nem alaptalanul volt szükséges ez a méret. A csomag tartalmazza magát a fejhallgatót, egy gyors üzembe helyezési útmutatót, egy 3,5mm-es jack dugóval csatlakoztatható mikrofont, amit igény szerint levehetünk. A csomag tartalmaz ezen kívül kettő darab adaptert, egyet Apple, HTC, Samsung, Sony illetve PS4 tulajdonosoknak (Type A), és egy másikat a régebbi típusú mobiltelefonokhoz (Type B). Kaptunk a Strix Pro mellé, egy gyönyörűen megmunkált hangerőszabályzót is. Kicsit itt álljunk is meg. A hangerőszabályzóhoz közvetlenül csatlakoztathatjuk a fejhallgató aranyozott 3,5mm-es jack dugóját, kimenetként pedig kapunk egy audio jack, egy mikrofon jack illetve egy USB-s kimenetet. (Itt jegyezném meg, hogy a tökéletes hangzáshoz érdemes mind a hármat használni.) 

Maga a hangerőszabályzó rendkívül precízen megmunkált, a barázdák és a fényesen csillogó felület nagyon komolyan hat. A szabályzó rendelkezik egy mikrofon némító/bekapcsoló gombbal, viszont ami érdekesség, hogy alul találhatunk egy ENC gombot is. Először nagy bamba szemekkel álltam és néztem, na, ez vajon mi. Aztán elővettem a Quick Start Guide-ot és azonnal megvilágosodtam, ugyanis az ENC ( Environmental Noise Cancellation) környezeti zajszűrő kapcsoló. A későbbiekben ennek a funkciónak igazán nagy hasznát vettem. Számomra a legérdekesebb és legszimpatikusabb dolog pedig csak ezután következett. A hangerőszabályzó alján ugyanis egy tapadó felületet alakítottak ki az ASUS mérnökei, amivel bármilyen felszínre feltehetjük a szabályzónkat, erre azért van szükség mert a fejhallgató kábel hosszúsága 1,2m, ami legyünk őszinték igen kevés, viszont ha hozzá vesszük, hogy a vezérlődoboz megtoldja ezt a maga 1,5m-es hosszúságával, így már érthető miért van szükség a tapadó rész kialakítására. A kábelezésre sem lehet panaszunk, ugyanis végig szövet borítást kaptunk, ami tökéletesen védi a sérülésektől, így a szakadástól a vezetékeket. 

NÉZZ A SZEMEMBE

A Strix Pro rendkívül szép, matt fekete borítást kapott, aminek egyszínűségét a varraton, a fejhallgató belsejében, illetve a külső részén egyaránt megtalálható narancssárga árnyalat teszi rendkívül ízlésessé és egyben vadítóvá, egyedi agressziót sugallva ezzel. Ez az a fejhallgató amit ha felhúzol az utcán, biztos lehetsz benne, hogy megnéznek az emberek, mérete és formája egyediségével tarol a konkurenciával szemben. 

Egyedi módon a Strix Pro, 60mm-es neodímium mágneses hangsugárzókat kapott. A hangsugárzók ereje tökéletesen megmutatkozik játék közben vagy éppen zene hallgatásnál. Rendkívül erős basszus vagy éppen az éles hangok sem kottyannak meg különösképpen neki. A korábban említett ENC funkcióval karöltve játék közben akár a külső zajok 90%-át képes kiszűrni, legyen az emberi beszéd, vagy a billentyűzet érdes hangja. 
A fejhallgató impedanciája 32 ohm, érzékenysége 98 dB míg a frekvencia válasz értéke 20-tól 20000 Hz-ig terjed. 

El is érkeztünk a mikrofonhoz, ami hasonlóan a fejhallgatóhoz, szép, matt fekete bevonatot kapott megspékelve egy kis naranccsal. Itt sem lehet egy szavunk sem, mert kialakításában tökéletesen illeszkedik a fejhallgató stílusához. Bár első ránézésre a mikrofon egy masszív hosszúkás fekete gumicukorra hasonlít, de meg kell nyugtatnom mindenkit, nem az, sőt flexibilis, amit a számunkra legkényelmesebb pozícióba állíthatunk be. 

A mikrofon frekvencia válasza 50 és 16000 Hz közé esik, érzékenysége pedig -40 dB. A hangerőszabályzó dobozban el van rejtve még egy plusz mikrofon, aminek célja a külső zajok még erősebb kiszűrése. Ezzel karöltve biztosan nem lesz probléma a hangunk tisztaságával, olyannyira nem, hogy tesztem közben az eddig álmatlanságot okozó szomszéd tatarozását pár óra erejéig, ameddig rajtam volt, a fejhallgató el tudta feledtetni.

IRÁNY LANOZNI

A Strix Pro másik nagy érdeme az összehajtogatható kialakítása, a fülpárnák 90 fokban kifordíthatók, a mikrofon pedig levehető, így már össze is csomagolhatjuk és vihetjük is magunkkal a kiszemelt rendezvényre. Itt fel kell hívnom egy hiányosságra a kedves olvasóim figyelmét. A fejhallgató bár rendkívül könnyű, mindössze 320g a mikrofon levétele után, és plusz pozitívum az összehajthatóság, de így is örültem volna egy tároló zsáknak amibe belerakhatom a kedvenc perifériámat, ugyanis ahogy korábban írtam a gyári csomagolás hatalmas méretéből kifolyólag nem a legpraktikusabb abban szállítani, mert egy kisebb Barebon PC méretével egyezik meg. 

SUMMA SUMMARUM 

Az Asus India vezetője Vinay Shetty a következőképpen írt a Strix sorozatról. “ Az új Strix sorozat egy új toll a meglévő kupakhoz. Bár a ROG vonal a játék vonalat képviseli, úgy vélem a Strix egy sokkal szélesebb arzenált kínál rendkívül versenyképes áron. A Strix filozófiája az esztétikus prémium termékek egyedi funkciókkal ellátva bárki számára megfizethető áron. “ Ezúton üzennék Mr. Vinay Shetty úrnak egy szót. Megcsináltátok! A Strix Pro ugyanis tényleg egy rendkívül esztétikus és nem utolsó sorban remek fejhallgató egyedi funkciók tárházával. Használat közben egyetlen egyszer sem éreztem úgy, hogy le kellene vennem a fejhallgatót, mert kényelmetlenné vállt volna. 

Játék közben az ENC funkció előnyei kézzel foghatóak voltak, sokkal könnyebben és gyorsabban tudtam reagálni a rám leselkedő veszélyforrásokra azáltal, hogy idő előtt meghallottam őket. A mikrofon kifogástalan volt. A basszusok sem különösebben izzasztották meg a neodímium-mágneses hangsugárzókat, bár az hozzátartozik, hogy a Strix Pro nem veszi fel a versenyt egy kimondottan zene hallgatásra kifejlesztett eszközzel. Árát tekintve rendkívül előnyös 29 600Ft-os áron már nálunk is lehet kapni. 

PRO 

- Kedvező Ár
- Ki / Be kapcsolható ENC ( Environmental Noise Cancellation ) funkció 
- Kényelem
- Jó hangzás 

KONTRA 

- Masszív, törékeny kialakítás 
- Könnyen sérül 
- Nehezen szállítható 

 
 
 
 
Kapcsolódó tesztek
 
További Hírek
Hardver megjelenések
Játékmegjelenések
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretnél értesülni a legújabb esports gear fejleményekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.
Facebook
Blogok
Google+
Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!