Asus GR8 teszt
2014. november 26.

Az Asus egy új irányba nyitott ezzel a masinával, amit egy laptop és egy barebone pc keverékének is lehet tekinteni.

Asus GR8 – A Console PC

Az Asus egy új irányba nyitott ezzel a masinával, amit egy laptop és egy barebone pc keverékének is lehet tekinteni. A cél itt divatos formavilág, kis méret, halk működés, és az alacsony fogyasztás volt, ami lássuk be sikerült is. Kisebb kompromisszumokkal igen szép FPS értékeket tapasztaltunk még a mai AAA címeknél is.

                                                                                                                                           

A benne lévő GTX 750 Ti, tulajdonképpen egy GTX 860m –el egyezik meg, a processzor meg 1:1-be egy laptopoknál használt igen jó teljesítmény/fogyasztás mutatóval rendelkező i7 4510U. Méreteit tekintve egy Wii-hez hasonlítható leginkább. Ajándékba még kapunk hozzá egy ASUS gamer M801-es billentyűzetet és egy szintén ASUS RoG Gladius egeret is.

Elölről: Föntről lefelé haladva, először is a szerkezet tetejének a sarkán a bekapcsoló gomb, alatta rögtön a miracast kapcsolója található. (Ezzel a funkcióval képesek vagyunk a gépre kapcsolt monitoron egy miracast kompatibilis eszköz képernyőjének a teljes tartalmát is megjeleníteni.) Következőnek az előlapi fülhallgató és a mikrofon jack bemenettel, majd az alatta még 2db USB 2.0-s csatlakozóval találjuk magunkat szembe.

 

 

Hátulról: Szintén kezdve a tetejétől, leges legfelül egy vékony csík, ami a háttértárolók használatát hivatott jelezni, 3db Jack ki és bemenet (bemenet, kimenet, mikrofon bemenet). Következőnek egy S/PDiF kimenetet láthatunk, majd a HDMI-t és a DisplayPortot. Majd a gigabites ethernet csatlakozót, a 4db USB 3.0-t, tápcsatlakozót, és a Kensington zárat találjuk. Az utóbbi jól mutatja, hogy egy laptop alapokon nyugvó masináról van szó itt szó.

 

A borító alá bekukkantva láthatóvá válik a 2,5”-es tárhely bővítő hely, és a DDR3-as memóriák helye is. A háttértárat illetően, erősen ajánlott egy SSD-t beszerezni operációs rendszernek az 1 TB-os laptopwinyó mellé az igazi élmény érdekében. A HDD és az SSD között a különbség, Ég és föld!

Így néz ki a masina, működés közben.

Természetesen ki lett próbálva TV-n is, itt médialejátszóként üzemelt. Megjelenését tekintve igen csak dekoratív darab és minden igényt kielégít médialejátszó szerepbe is. Itt a képen jól látható a szerkezet alján a pirosan  „lélegző” RoG embléma.

Ha már első körben a médiacenterként való funkcionalitását nézzük, a hang terén az ASUS nagyon kitett! Egy BOSE hangrendszerrel összekötve filmek alatt valami irgalmatlant alakított az GR8!

A CPU-t tekintve, a 15W-os TDP-t kissé átlépte a szerkezet, mivel kilőttem 1-2 melegedéssel kapcsolatos biztonsági funkciót a BIOS-ba. Így is max 70-71°C körüli értékre kúszott föl a CPU játékok alatt. A GPU is hasonló értékekkel, 68°C-on üzemelt, ami a halk működés mellett igencsak dicsérendő! Ezt muszáj volt meglépni, mivel játékok alatt egy bizonyos hőfok fölött (ez ilyen 60°C volt), a CPU kezdett visszavenni a 2,8 GHz-en sebességéből, ami egy Crysis 3 Multiplayer alatt igencsak zavaró jelenség volt!

Az alábbi képen a Ryse Son of Rome game alatti CPU és GPU használatot láthatjuk. Azért látszik, rendesen meg van dolgoztatva az a 2mag – 4szál a CPU-ban!

Lássuk mire képes a mai játékok alatt, amire ténylegesen készült!

Elsőként lássuk az Alien Isolation-t. Ezzel maxon is nagyon jól elboldogult, mivel pokolian jól lett optimalizálva a látványvilágához képest.

Minden a maxon FXAA élsimítással megtámogatva gyönyörűen futott.

 

Következőnek vegyük rögtön a Call of Duty legújabb részét az Advanced Warfare-t. Itt már kellett kompromisszumokat kötnünk a beállításokat tekintve, de így is egy High beállítások mellett szépen eldöcögött a game.

Ezekkel a beállításokkal már szépen akadás mentesen futott a játék. A beállítások a következőek:

 

 

 

Ha már az elején a Multiplayer-t és a CPU kihasználtságot említettem, gondoltam megnézem a Crysis 3-at multiplayerbe LOW beállítások mellett.

A beállításoknál mindent levettem amit csak tudtam, kivéve az FXAA-t és a 16x-os AF-et. Így már tényleg minden a CPU-n múlott. Izzadt is rendesen, de 1-2 pályát eltekintve bírta az iramot a CPU, itt meg kell említeni a Crysis 3-ba indokolatlanul magas a CPU igény egyes a vízzel áztatott pályákon!

 

Legutolsó játékként egy újdonság, a Far Cry 4-et néztem, meg mit tud alatta a masina.

High beállítások mellett, Ambient Oclusion-t és Élsimítást kikapcsolva már normális FPS értékeket produkált a GR8.

3D Mark 11-be egy 5062 pontot tudott Performance módban összeszedni, ami nagyjából reális a max 100W-os fogyasztást tekintve. Ez egy i7 920 – GTX 480-as páros teljesítménye nagyjából. Ami tegyük hozzá, több, mint 3x ennyit eszik! Innen is látszik, hogy a GTX 750 Ti a maga 60W-os TDP-jével már Maxwell architektúrára épül.

Unigine Valley-ben Extreme HD preset-ben rendesen megizzasztva préselt ki 924 pontot magából.

AvP Benchmark-ba átlag 41.4 FPS-t teljesített, itt minden a GPU-n múlott.

Lássuk egy sarkalatos pontot, a fogyasztást!

                                                                                                                                      

                                                                                                                                     

A melegedést illetően, még egész elfogadható értékeket kaptunk, a hangját és a ház méretét tekintve. A méréseket egy 20°C-os szobába végeztük.

Az Asus alaposan kitett magáért, létrehozott itt nem csak egy gépet, hanem egy új irányzatot a Console PC-t, ami szerintem a jövőben eléggé el is fog terjedni, főleg, amikor már kezdenek megint gyengének számítani a mostani next-gen konzolgeneráció. Kiváló alternatívának tűnik, már csak a 299 000-es árcédulán kéne szépíteni és best buy! Lássuk, milyen pontokat kap az 5 szempont szerint 1-10-es skálán.

 

 

 

 
 
 
 
Kapcsolódó tesztek
 
További Hírek
Hardver megjelenések
Játékmegjelenések
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretnél értesülni a legújabb esports gear fejleményekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.
Facebook
Blogok
Google+
Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!