Asus Strix Tactic Pro - Teszt
2014. december 14.

Veni Vidi Vici, ezzel is reklámozhatná az ASUS, a Strix szériájának darabjait. Ugyanis a Tactic Pro győzni jött, és győzni is fog.

Az elektronikus sportok fejlődésével és a játékosok elfogadásával egyre több cég figyelme irányul a perifériák felé, így ASUS sem maradhatott ki a gyártók örök harcából így megalkotta a piac talán legerősebb brandjét amivel könnyedén az elsők közé tud kerülni.

A Strix Tactic Pro az ASUS új gamer irányvonalának a tagja amelynek az alapjait mint már megszokhattuk a széria többi darabjában, természetesen a bagoly motívum teszi egyedivé és meghatározóvá. Első blikkre amikor kicsomagoltam a billentyűzetet kerestem, hogy hol van a bagoly. Nos egy pár másodperc kellett ahhoz, hogy rátaláljak ugyanis itt maga a billentyűzet kapott egy bagoly formát. Mindenhol vonalak és szögek, az egész billentyűzet egy nagy műanyag ék. Van két óriási sokszögű „füle” mindkét oldalon és egy nagy „csőre” a space billentyű alatt. Az egész billentyűzet feketébe öltözött borostyán kiemelésekkel.

Külső

Ha oldalról nézzük, akkor láthatjuk hogy a billentyűk egy görbület mentén vannak elrendezve, bizonyos billentyűk mint például a nyilak kissé be vannak süllyesztve, a numerikus billentyűk és az enter vonala pedig teljesen egyenes. Nagyrészt azért alakították így ki a gombokat, hogy elkerüljék az esetleges félreütéseket és azt kell mondanom ez tökéletesen sikerült. A Strix Tactic Pro esetében megkapjuk a megszokott alfanumerikus billentyűket, QWERTY gombokat, iránygombokat, a home tömb és a numerikus billentyűk mellett található rajta egy külön makro billentyűzet, makro gombokkal. M1-M10-ig. És ez még nem minden, a funkció billentyűk is használhatók makro billentyűkként és még további három puha macro billentyű található a billentyűzet alsó „ajkán” a space alatt. A fura elhelyezés ellenére mi egyszer sem nyomtuk meg őket véletlenül. Ehhez a sok makro gombhoz az ASUS készített egy könnyen kezelhető, makró felvétel kapcsolót. A billentyűzet tetején a funkció/makro gombok alatt vannak mutatók az egyéni profilodhoz. El tudod tárolni a profiljaidat, magaddal tudod vinni őket és menet közben cserélhetők is.


Ha egy kicsit még a gomboknál maradunk ki kell emelni a gombok kialakítását. Négy különböző Cherry MX kapcsolóval lehet kapni a Tactic Pro-t. Itt a különbség a válaszreakció módjában illetve a leütés közben kiadott hangjában keresendő. A kapcsolók átlagos élettartalma 50 millió lenyomás.  Igen jól hallottátok 50 millió gombonként. Így nem kell attól tartanunk, hogy esetlegesen megveszünk egy méregdrága billentyűzetet és egy éven belül már mehet is a kukába, hál' istennek ez a veszély itt nem áll fent. Akár játékról akár gépelésről beszélünk hihetetlen élvezetes az, hogy csak egy leheletnyit kell csak megnyomnunk a gombokat és már is teljesítik előre tervezett feladatukat.

Világítás

A  Strix világítása lágy, kellemes, így a későig játszóak soha nem fognak félre ütni. A legfontosabb gombok fényes arany sárgák,  míg a többi gomb háttérvilágítása borostyán. Tényleg nagyon királyul néz ki ez az összhang. A fényerőt tudjuk szabályozni a funkció gombbal. Itt meg kell említeni, hogy a csomagolás tartalmaz négy plusz gombot számunkra, amit a W-A-S-D helyére tudunk berakni. A teljesen borostyán színű gombok az éjszakai játékosok életét könnyítik meg. Itt még is meg kell említeni, hogy nem a gomb volt a számomra legszimpatikusabb plusz amit a készletben találtam, hanem a gomb kiszedő, ami egy egyszerű műanyag eszköz, viszont roppant praktikus és könnyen használható. Jár a piros pont ASUS!

Mint korábban említettem a funkciógombbal tudjuk állítani a billentyűk háttérvilágítását, viszont sajnos szoftveresen erre nincs módunk. Itt el is érkeztünk a Tactic Pro legnagyobb gyengeségéhez, ami maga a szoftveres támogatás. Ugyanis összesen bár 10 különböző profilt tudunk létrehozni magunknak így a legkülönbözőbb játékok esetében előre feltudunk készülni, hogy éppen melyikkel szeretnénk a küzdőtérre lépni de ezen kívül nem túl sokat tud felmutatni a Strix programja. Olyan extra funkciókat hiányoltam belőle, mint például a zóna világítás vagy éppen bizonyos gombok letiltása. Ennek ellenére úgy gondolom, hogy ilyen téren az ASUS fejlődni fog és hamarosan még kifinomultabb és jobb szoftveres támogatás fogunk kapni gamer perifériáink mellé.

Macro

A 21 személyre szabható gomb tökéletesé a tesz a Tactic Pro-t hogy profi MMO, MOBA vagy stratégia játékos billentyűzete legyen.  Az FPS játékosok viszont, akik leginkább csak a WASD-ot, és a köréjük épülő gombokat használják, zavarónak találhatják a sok extrát bal oldalt, a harc hevében könnyű rájuk nyomni.           

Játékon kívül a macrók a munkánkat is segíthetik. Például az Abode Photoshop, 3Ds Max, Zbrush, stb programok esetében nagyon sokszor kényszerülünk használ az ALT+, CTRL+, billentyűket, amik ugyan arra vannak hogy gyorsítsák a munkánkat, elég kényelmetlenek. A macro gombok ezeket tökéletesen tudják helyettesíteni.

A kialakítás tökéletes. Sehol nem találkoztunk ragadásokkal, akadásokkal, mindenhol ergonomikus, és gyors. A szellem effektus sem jött elő sehol, viszont az ASUS gondolt azokra, akik úgy érzik ez szükséges számukra, így felszereltek egy NKRO kapcsolót, így egyszerre 6 gombbal ezt megtehetjük.

A Tactic Pro a felső árkategória versenyzője. Ha ilyenre vágyunk, az ASUS megoldása tökéletes választás lehet. Például kicsit drágábban ott van a Crosair K, viszont annak csak a fő gombjai Cherry MX, a többi nem.

Szumma Szummárum


Az Asus Strix Pro egy hatalmas, jól felépített masszív billentyűzet. A már-már túl sok macro gombja tökéletessé teszi a MOBA, RTS, és MMO játékosok számára, az FPS rajongókat viszont zavarhatják. A hiper érzékeny Cherry MX kapcsolók a kategória győztesévé tehetik az ASUS-t.

Pro

- Kényelmes
- Jól felépített masszív kialakítás
- 21 macro gomb
- Multimédiás gombok

Kontra
- Gyenge szoftveres támogatás

 
 
 
 
Kapcsolódó tesztek
 
További Hírek
Hardver megjelenések
Játékmegjelenések
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretnél értesülni a legújabb esports gear fejleményekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.
Facebook
Blogok
Google+
Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!