A Call of Duty tündöklése és bukása - Interjú Mannheim sANtiaGo Gábor-al.
// Esports//
2013. április 29.
0 hozzászólás

Következő interjú sorozatunkban bemutatjuk a nagyközönség számára azoknak a személyeknek a munkásságát, akik komoly hatást gyakoroltak a magyar E-Sports közösség életére. Az első interjú alanyunk nem más mint Mannheim sANtiaGo Gábor a call of duty.hu oldal vezető szerkesztője.

 

  Üdvözöllek sANtiaGo. Kérlek első ízben mutatkozz be az olvasóknak.

Mannheim sANtiaGo Gábor vagyok, 25 évem töltöm jövőhónap 19-én és dolgozom már egy ideje. Szeretem a bográcsozós iszogatós bulikat és a gyros-t. Így első körben ez lenne, amit fontosnak tartok magamról. Jelenleg a Call of Duty Magyarország ügyes-bajos dolgait intézem, mellette az ancients csapat útját próbálom egyengetni és még sok más dologban is benne van a kezem.

Mikor és milyen körülmények között sikerült a callofduty.hu irányítását a kezedbe venni?

Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy 2012-es év elején egy másik oldal megalakításában segédkeztem, mely az Esports Online volt és elég szépen haladtunk, mikor a korábbi TotalGaming lapcsalád guruja Tamás Viktor alias HeNtes megkeresett engem, egy új dologgal. Ez volt a CoDHU maga, melyre nem akartam nemet mondani és feltártam az ötletet a többieknek az EO-nál. Végül is igent mondtunk és hat fővel bele is vágtunk a közepébe, így 2012. Február 3-án elindult az oldal pontosan este 8 órakor.

Véleményed szerint a magyar E-Sport közösség milyen irányba halad, erősödött vagy gyengült az elmúlt években?

Számos évet töltöttem ebben a közösségben, ami természetesen mindig változik, jönnek-mennek a játékosok és ez az élet rendje. Ám fejlődést azóta sem láttam, inkább szelleme leépülés vette kezdetét a scene-ben, és ezzel nem akarok senkit sem megbántani. Nincs összetartás, ott tesznek emberek egymás alá, ahol csak tudnak. Irigykedünk a másik sikerére és azért dolgoznak egyesek, hogy minél rosszabb legyen itthon. Magyarországon nincs közösség, csak játszani szerető emberek, baráti körök és haverok.

Van e olyan csapat Magyarországon aki az elmúlt években kimagasló eredményt tudott nyújtani, és ha igen szerinted miért lettek ilyen sikeresek?

Itt sok példát lehetne felhozni, mivel játék terén egyértelműen az Anexis srácaira gondolok, akik mind Európában, mind itthon verhetetlenek voltak közel egy évig. Nem kis szó és teljesítményről beszélünk. Hogy mi volt a sikerük titka? Külsős szemmel arra tudok csak gondolni, hogy nem adták fel és nem cseréltek minden vereség után embert. De ezt tőlük kellene inkább megkérdezni. Hogy multigamingek közül ki fejlődött és ért el szép eredményeket? Nehéz kérdés, mert az EASYQUEST, a korábbi Digestive-Gaming, a Team-Rock vagy akár a w.I.w. Gaming is kitartóan haladtak és fejlődtek, ám ha egyet kellene kiemeleni, akkor egyértelműen a Pálfy Bone_DaDDy Tamás által vezetett WiLD érdemli ki nálam ezt a jelzőt. A siker kulcsát szintén csak DaDDy tudhatja, viszont tudom mennyi munkájába, idejébe és pénzébe került ezeket elérni, le a kalappal előtte!

Mi a véleményed a magyar offline eseményekről, mennyire közelítik meg a külföldieket vagy miben szárnyalják túl azokat?

Nem akarok megsérteni senkit, de amíg nem vagyunk hajlandóak nyitni külföld felé, sosem fogjuk elérni nem-hogy túlszárnyalni más országok nagyobb eseményeit. Itt nagyban szerepet játszik a szponzorok esetlensége és a régió gazdasági helyzete is. Tovább nem mennék ebbe a témába bele.

   Nemzetközi szinten nem ritka, hogy bizonyos csapatokat komoly cégek támogatnak, szerinted van erre lehetőség Magyarországon is?

A lehetőség adott mindenki számára, csak komolyan kell venni, megfontoltnak és kitartónak kell lenni. Nézzük meg milyen cégek vannak magyar csapatok, szervezetek, játékosok mögött. Semmi sem lehetetlen, csak tehetetlen.

Véleményed szerint az újabb és újabb Call of Duty részek mennyire szabdalják fel a közösséget, illetve mennyire szippantja be a meglévő játékosokat?

 Az új részek mára már nem alkalmasak és megjegyzem halkan nem is szánják kompetitív játékra azokat. A játék szeretete és élménye a lényeg, ezért veszik meg évről évre többen, de ne várjunk se CoD2, sem pedig CoD4 koppintást 2013-ban. A közösséget nem a játékok sokszínűsége osztja meg, csakis a játékosok közötti ellentét, melyet ahogy már korábban is mondtam az irigység vált ki legtöbbször.

  Köszönöm, hogy elfogadtad az interjú meghívásunkat, utolsó szó jogán mondanál pár szót az olvasóinknak ?

Köszönöm a lehetőséget, remélem senkit nem bántottam meg egyik szavammal sem. Sok sikert és kitartást mindenkinek és ne feledjétek a Földön túl is van élet.

 
 
 
 
Kapcsolódó interjúk
Interjú Budai DEv Olivérrel

A HyperX kupán szenvedett kínos kiesés után bombaként robbant a hír, hogy DEv elhagyja eredeti csapatát a Teamwork egyesületet és meg sem áll a WiLD Multigaming csapatáig. Az okokról és a...

 
További Hírek
Hardver megjelenések
Játékmegjelenések
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretnél értesülni a legújabb esports gear fejleményekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.
Facebook
Blogok
Google+
Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!