TEAM HORIZON REAPERS új felállásban: Interjú Halász Norberttel
2017. február 20.

Magyarországon olyanra még nem volt példa, hogy kivásároltak volna egy játékost, ráadásul nem kis összegért. A Team Horizon Reapers rengeteg megpróbáltatáson ment keresztül az elmúlt időkben, mégis bámulatosan teljesítenek.

Először történt ilyen hivatalosan Magyarországon, hogy kivásároltak egy játékost. Egy német LoL csapatból a MyRevenge-ből, a THR kivásárolta Benjit, akit már be is vetettek az Esport1 Winter Cup-on

Hogy mi vezetett el idáig és mik a jövőbeni tervei a csapatnak, arról Halász Norbert adott nekünk egy mélyremenő interjút

„Sokat lehetett hallani a tagokat övező belső viszályokról. Most hogy új a csapatfelállás, mit gondolsz, meglesz a belső összhang a játékosok között?”

„Pár hete már gyakorolnak a srácok és én úgy látom, hogy bár nem ismerik még egymást annyira Benjivel, de össze fognak kovácsolódni a jövőben. Az elmúlt idők történései után, már ismerjük azokat a lépéseket, amelyekkel a játékosok között megteremthető az összhang. Ez egy új lehetőség, amit ki is használunk. Tiszta lappal indulunk.” 

„Mik a rövidtávú céljaitok így az új felállással?”

„Mindenképpen több gyakorlás és a hatalmunk megszilárdítása, ha mondhatom így. Bár ez nem a helyes szóhasználat, maradjunk annyiban, hogy egy erős csapatot szeretnénk, akik nem csak 1-2 meccset képesek megnyerni, hanem ott vannak az elsők között, először csak hazai pályán majd világszínvonalon.„

„Azért az előző két évben bizonyítottatok eleget ahhoz, hogy ne igazán akadjon ellenfeletek, a hazai versenyeken legalábbis. Külföldön azonban nem igazán tettetek szert a kívánt eredményekre, szerinted mi lehet ennek az elsődleges oka?”

„Nagy szerepet játszottak ebben a külső tényezők, mint például a rossz internet, a sok családi program ünnepek alatt, a vizsgákra való készülés. A belső viszályok is nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy ne tudjuk magunkat teljesen odatenni. A hatékony fejlődéshez nem maradt energiánk, minden koncentrációnkat felemésztették a csapaton belüli konfliktusok. Most annak reményében, hogy ezt áthidaltuk, odafigyelhetünk sokkal fontosabb dolgokra is. Rengeteget gyakorlunk, hatékonyan, én úgy vélem. Egy edző felvételével, amit egyébként tervezünk, már be tudnánk lépni nemzetközi szintre is és el tudnánk érni nagyobb eredményeket, mint eddig.” 

„A későbbiekben tervezitek azt, hogy több játékban is képviseltessétek magatokat?”

„Igen. Tervezzük, viszont ehhez stabilabb körülményekre lenne szükségünk, hogy mindent biztosíthassunk a League of Legends csapatnak, valamint a leendő új csapatnak is.”

 

„Korábban azt nyilatkoztad, vannak motivációs problémák is csapaton belül. Gondolkoztatok már azon, hogy egy nagyobb egyesületbe belépjetek, hogy az ő nevükkel játszhassatok tovább, vagy mindenképpen szeretnétek megőrizni az önállóságotokat?”

„Szerencsére már csak múltidőben beszélhetünk motivációs gondokról, az új játékosokkal olyan ambiciózus emberek jöttek be a csapatba, akik már önmagukban lelkesítik a többieket. Másszóval már mindenkiben újra felébredt a bizonyítási vágy és a harcos szellem. A kérdésed második részéhez el kell hogy mondjam, rengeteg ajánlatot kaptunk és kapunk a mai napig. Minden egyes alkalommal összeültünk és megbeszéltük, mert ez nem lehet egyedül az én döntésem. Egyöntetűen azon az állásponton voltunk, ha már idáig eljutottunk és ekkora nevet szereztünk maguknak, akkor azt meg is szeretnénk tartani.„

„Jelen pillanatban hány fős a csapatotok? Beleértve a játékosokat és a menedzsmentet?” 

„Jelenleg csak hatan vagyunk, rajtam kívül az öt játékos van még.”

„Tehát akkor Te egyszemélyben kooperálod az egész csapatot és látsz el minden menedzseri feladatot?”

„Pontosan.”

„Te ezt főállásban csinálod, vagy csak hobbi szinten?”

„Konkrét bevétel híján egyelőre csak hobbi szinten tudom kivitelezni. A versenydíjakat kizárólag a versenyzők között osztjuk meg. Én ezt hobbiként kezdtem el, pusztán az esport és a játék iránti szenvedélyemből. Amíg én ezt megtehetem és nem ütközik semmilyen problémába, addig én ezt a munkám mellett továbbra is szeretném csinálni. Viszont amint lesz erre lehetőségem, főállásban foglalkoznék a csapatommal.”

„Először beszélhetünk hazai pályán játékos kivásárlásról, viszont ez többszázezres nagyságrendű üzlet volt. Ha csak a versenybevételekről beszélhetünk, amit ugye szét is osztotok a játékosok között, akkor hogyan sikerült ennyi pénzt összeszedni erre a műveletre?”

„Kizárólag külső forrásokból tudtuk ezt megoldani.”

„Vannak más támogatóitok a Sennheiser-en kívül?”

„Sajnos még nincsenek, de folyamatosan azon vagyunk, hogy megfelelő szponzorokat tudhassunk a magunkénak a jövőben.” 

„A kivásárlással Benji jogi megkötéseit is megvásároltátok. Tudnál erről kicsit bővebben beszélni?”

„Azt vásároltuk meg, hogy tulajdonképpen felbontsák szerződését a jelenlegi csapatával. Nagyvonalakban itt arról van szó, mennyi az az összeg, mikor történik kifizetésre, de ezekről nem igazán szeretnék beszélni.„

„Ti alkalmaztok az új játékosotokkal szemben megkötéseket, pl. hogy 1 évig nem léphet ki a csapatból vagy nem mehet másik magyar egyesületbe a következő 5 évben?” 

„Jelenleg részünkről még nincsenek a srácok szerződtetve, ez is folyamatba van. Én úgy gondoltam, amíg nem tudok nekik akkora dolgot nyújtani, addig nem szeretném lekötni őket.” 

„Nem tudom hallottál-e erről, hogy nemrégiben az egyik esport klub bejelentette, hogy fizetést adnak a játékosaiknak. Ti tervezitek a jövőben, hogy a díjazásokon kívül esetleg fizetést is adjatok?

„Természetesen, ehhez azonban támogatókra lenne szükségünk. Mivel az erőforrások nagy részét én biztosítom önerőből, ez egyelőre nem férne bele. Amint erre lehetőségünk lesz, szeretném én is hogy megtérüljön a sok munka, bár hangsúlyoznám, hogy Nekik nem a pénz a fő motiváció. Benji is egy olyan csapatból jött el, ahol volt egy fix havi fizetése…”

„És mégis eljött? Van ötleted mi motiválhatta?”

„Benji nevében nem nyilatkozhatok, de szemmel láthatólag jobban érezte magát ebben a csapatban, amikor a gyakorlások folytak. Azt mondta, Ő ebben a csapatban érzett több ambíciót és itt látta a nagyobb fejlődési lehetőséget. Talán Bluerzor-hoz hasonlóan, Ő is tervezi egy nagyobb csapat felkeresését, talán a volt csapatához mérten bennünk nagyobb ugródeszkát lát.” 

„Milyen céllal vezérelve ment át szerinted Bluerzor egy nagyobb francia csapathoz?”

„Őt a fejlődés hajtja leginkább, hogy minél feljebb mehessen. Nagyon szeretne az LCS-ben szerepelni. Egy olyan csapatban nagyobb lehetősége van kitűnni, megmutatni hogy mit tud. Folyamatosan nemzetközi csapatok ellen játszik, nagyobb kaliberű játékosok veszik körbe, nem kevés közülük már bizonyított az LCS arénájában. Ráadásul Franciaországban már a kormány által hivatalosan elfogadott dolog az esport. Szerintem a bizonytalanságot hátrahagyva úgy döntött, szeretné ezt megpróbálni és mi ebben maximálisan támogattuk is.” 

„Kifejtetted azt, hogy Magyarországon még vannak problémák, ami az emberek esporthoz való hozzáállását illeti. Mit gondolsz mi lenne a megoldás, hogy egy magyar esportoló is képes lehessen nemzetközi vizekre evezni?”

„Ez egy nagyon fogós kérdés. Nem is tudnám ezt most ilyen hirtelen jól megválaszolni. Először az villant be, hogy olyan edzőkre és játékosokra lenne szükség, akiknek egy napi gyakorlás nem merül ki pár gyakorló meccs lejátszásából. Olyan céltudatos emberekre van szükség, akik tenni is akarnak céljaik elérésében. Én úgy vettem észre, alakulóban van a dolog, eddig elég kusza csapatok voltak, azonban már kezdenek kiforrni a jól összeszokott, összekovácsolódott állandó csapatok is. Egyre nő a tét, nagyobbak a versenyek és mindenki kezdi belátni, hogy nem éri meg folyton új embereket próbálgatni. Nagyon kitartóan és nagyon odaadóan kell azért dolgozni, hogy kikerülhess és profi játékos válhasson belőled, hiszen mi hátrányból indulunk a többi jól felszerelt országhoz képest. Könnyebb úgy fejlődni, ha ezt főállásban van lehetőséged csinálni, egy fedél alatt tudsz gyakorolni a csapattársaiddal. Ilyen jól kiegyensúlyozott csapatokkal nehéz felvenni a versenyt, ezért van szükségünk még emberekre, akik 120%-ot tudnak nyújtani, ezzel is hozzájárulva csapatuk sikeréhez.” 

„Mit gondolsz, ha lenne egy olyan központ, ahol bentlakásos módon kovácsolnák össze a tehetséges magyar játékosokat és biztosítanák nekik a megfelelő napi gyakorlást, ez mennyire dobná meg az esélyeiket, hogy nemzetközi szintre emelkedhessenek?”

„Én úgy vélem, rengeteget segítene, mert nagyon tehetségesek a magyar játékosok. Számos példa akad egyéni játékosokra, akik vannak olyan jók, sőt ha nem sokkal jobbak, mint a külföldi játékosok, viszont innen nehezebb út vezet ki.” 

„Mit gondolsz, mennyi idő lenne kijutnotok a csapattal az LCS-re a mostani adottságokkal?”

„Mindenféleképpen ezen dolgozunk, de nem tartom reálisnak a jelenlegi adottságainkkal, hogy ez mihamarabb bekövetkezzen. Nap, mint nap gyakorlunk, amennyit csak tudunk, próbálunk erre fókuszálni, egyelőre reálisabb célokat tűztünk ki magunk elé. Onnantól, hogy azokat elértük és kézzelfoghatóbbnak tűnik ez a hatalmas cél, még akkor is egy éven túlinak mondanám azt az időtartamot, ami alatt ezt elérhetjük.„

„Milyen érzés, hogy kineveltél tulajdonképpen egy profi játékost, aki kiment külföldre egy nagyobb csapatban játszani?”

„Hát én minden jót kívánok Neki, nagyon büszke vagyok Bluerzor-ra. Igazból magamra is, hiszen biztosítom nekik, hogy ha nem érzik jól magukat a csapatban, elmehessenek nyugodt szívvel, ha akad egy jó lehetőségük. Semmiképp sem szerettem volna röghöz kötni őket. Én hiszek abban, hogy egy pozitív és lelkes, jó hangulatú csapatban tudom őket tartani szerződés nélkül is.”

„Ha Magyarországról össze kéne szednek egy szuper ötöst, kik lennének benne?” 

„Hát először is Vizicsacsit mondanám, nem véletlenül tart Ő ott, ahol. Roppant tehetséges és jól megállja a helyét az LCS-ben. Dzsungelbe Bluerzor-t raknám be személy szerint, jelenleg Ő van azon a szinten. Középső ösvényre, ha kizárólag a tudást nézem, akkor Skinzor a legalkalmasabb a pozícióra. Az Ő csúcsformája megüti a nemzetközi szintet. Az alsó ösvényen kissé nehezebb a döntéshozatal, hiszen itt párosokról beszélünk, nem lehetne egyet-egyet választani a két pozícióra. Joe illetve Hi im Mate nevét is mondanám, akik kiemelkedő lövészek. Ami a támogatókat illeti, mindkét srác a saját supportjával működne a legjobban, Joe mellé Qgloof, Máté mellé pedig Hextasy a tökéletes duo partner. Bár dönteni nem tudnék egyértelműen, mindenesetre látnom kéne őket együtt játszani, ahhoz hogy választani tudjak.”

„Mi a véleményed a MEB-ről?”

„A MEB-et megelőző két hétvégén voltak tréningek. Jó kezdeményezésnek tartom, hogy a Riot Games is támogatta, mert így jöhettek létre nagyobb LoL-os csapatok is. Biztosan mára már körvonalazódott, min kéne változtatni, mi az ami jó volt. Jó volna ha a csoportkörök hosszabbak lennének, személy szerint ezen változtatnék, ugyanis minden csapatnak egyszer volt lehetősége megmérkőzni az ellenfeleivel és itt is csak egy csoporton belül.”

„Összesen hány meccset játszott a MEB alatt a Team Horizon Reapers?”

„Ha jól emlékszem, akkor körülbelül 10-et.” 

„Külföldi csapatok ellen szoktatok gyakorolni?”

„Igen. Jelenleg egy olyan csoportban vagyok benne, ahol rengeteg külföldi amatőr és félprofi csapat van, pont ugyanebből a célból. Ezt Scrim Channel-nek hívják, belső körökben. Itt lehet előre lebeszélni más csapatokkal gyakorló meccseket. Ezek olyan gyakorló mérkőzések, amiket nem lehet visszakeresni, nem lehet nézni, illetve semmilyen eredmény nincs róluk. Pont azért, hogy ki lehessen próbálni mindent, hogy a csapatok korlátok nélkül játszhassanak, ne kelljen attól tartaniuk, hogy a stratégiájukat megneszeli az a csapat, amelyikkel a jövő héten pont összemérik tudásukat. Itt előfordulnak erősebb csapatok is, ezért látok benne hatalmas fejlődési lehetőséget.” 

„Az utolsó szó jogán, szeretnél még megosztani valamit az olvasókkal?”

„Itt megragadnám az alkalmat arra, hogy hatalmas köszönetet mondjak a rajongóinknak, mindazoknak akik bíznak bennünk és támogatnak, ezzel is hozzájárulva sikereinkhez. Végtelenül hálásak vagyunk továbbá a Sennheiser-nek, kitarító munkájukért, a sok támogatásért és a bizalmukért. Nélkülük nem tartanánk ma itt. Nagyon köszönöm!” 

Annak ellenére, hogy még egy ilyen maroknyi csapatot is nehéz jól összhangba hozni, minden elismerésünk Halász Norbertnek, aki teljes odaadással mindent elkövet azért, hogy a kis csapat jobban fejlődhessen és elérhessék kitűzött céljaikat.  Nem lepődnénk meg, ha pár év elteltével, már az LCS-ben szoríthatnánk hazánk egyik legkimagaslóbb League of Legends csapatának.

Mindent bele srácok! 

 

 

 

 

 
 
 
 
 
Kapcsolódó hírek
További Hírek
Hardver megjelenések
Játékmegjelenések
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretnél értesülni a legújabb esports gear fejleményekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.
Facebook
Blogok
Google+
Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!