ASUS ROG GTX980 Poseidon Platinum
2014. december 21.
Értékelések
EsportsGear értékelése
Teljesítmény
9.5
Mobilitás
8
Design
10
Gamer barát
10
ár/érték
7
0 felhasználó értékelése értékelem
Teljesítmény
Mobilitás
Design
Gamer barát
ár/érték
Az értékeléshez bejelentkezés szükséges!

Mai tesztünkben egy igazi szörnyeteggel volt dolgunk, egy igazi FPS daráló görög Istenséggel, ami Poseidon névre hallgat! Ez nem más, mint az ASUS GTX980 Poseidon Platinum.

 

Egy egyedi hűtéssel ellátott videokártya látogatott el szerkesztőségünkbe, ami egy görög víz isten nevét vette fel. A DirectCU H2O névre hallgató hűtésének az egyedisége, a hibrid technológiában rejlik, ami a sima léghűtést kiegészít egy vízhűtéses blokkal. Így játszi könnyedséggel ráköthető egy vízhűtéses rendszerre. Támogatja az ID ½” , ID 3/8” és az ID ¼”-es csatlakozási lehetőségeket is. Ezzel 27°C-ot nyerve a referencia hűtéses GTX980-hoz képest.  Így a 200.000 Forint körüli árába egy vízhűtő blokk árát is bele kell számolnunk, ami egy esetleges fejlesztés során legalább nem marad a nyakunkon, mert egy vízhűtés nélküli PC-be is belerakható. A léghűtés a gyári adatok szerint 5°C-t hoz a referenciához képest.

A doboz  csak a legszükségesebbeket tartalmazza: Driver DVD, 2x6pin to 8 pin átalakító, DVI-D-SUB átalakító, és egy kis ROG matrica. A dobozon látszik, hogy itt egy nagyágyúval van dolgunk.

A kártya oldalán található ROG embléma, pulzáló világítást produkál használat közben. Ez már a GTX 780 Poseidonnál is feltűnt.

 

Íme a kártya teljes egészében működés közben:

Semmi hangja nincs még terhelés alatt is, nálam speciel a 9mm-s ventillátorok hangja szabályosan elnyomta a kártya hangját terhelés alatt is. Így Maximum 74°C-ra kúszott föl Crysis 3 alatt, max 53%-os ventilátor sebesség mellett. Egyedi ventilátor profillal, ugyan ezek mellett a hőfokértékek mellett még lehet tuningolni is a kártyát.

A tesztkörnyezet:

A processzornak volt dolga rendesen, ugyanis a Poseidon feladta a leckét, a hatalmas teljesítményével valahogy tartani kellett a lépést a 3570K-nak 4,4 GHz-en. Ez sikerült is, igaz hozzátenném, 2 ilyen szörnyeteg mellé már kevés lett volna a CPU, oda, már egy 5GHz-en működő 6 magos intel csoda kell, ha fullHD-ba nem akarunk CPU limitbe ütközni.

7 játékkal mérkőztettem a kártyát, ebből 3-al még NVIDIA 3D Vision-ban is megnéztem, mit tud a TV-n. Ezeket 1280x720-ba néztem, mivel 1080p-be csak 24Hz-el ment volna a képfrissítés a HDMI kábel limitációjának „köszönhetően”. A teszteket 1920x1080-as felbontásba néztem!

Elsőként, egy PC-re 2012-ben kihozott műremeket a Remedy-től, az Alan Wake-et lestem meg. Maximális grafikán, mint forró kés a vajban teljesen probléma mentsen futott.

Persze az új AAA címekről sem feledkeztem meg: Következőekben a Call of Duty: Adwanced Warfare alatt néztem meg mit is tud a kari. Az egyesek által optimalizálatlannak titulál játék FXAA élsimítással ULTRA-n, elképesztő szépen futott! Itt már Egy 3 monitoros, vagy egy 4K-s monitor mellett sem lenne különösebb probléma. Érdekességként, 1920x1080-as felbontáson is megevett a játék 3950 MB-ot a 4096 MB-os kártya memóriájából, szóval van létjogosultsága annak a 4GB Vram-nak fullHD-s felbontás mellett is!

 

Crysis 3 természetesen, mint híresen nagy gépigénnyel rendelkező game, most sem maradhatott ki! Very High-on FXAA élsimítással reccenés nélkül futott a játék, igaz egy 120Hz-es monitorral rendelkező játékosan a folyamat 120 FPS megtartása érdekében, le kell adnia sima High minőségre. Azért látszik, hogy a CryEngine 3-as bizony korunk egyik leg gépigényesebb grafikus motorja.

 

 

Egy ugyan csak új játékkal a Far Cry 4-el követem a sort. Természetesen ez sem okozott különösebb problémát a 980-asnak. ULTRA beállítások mellett gyönyörűen futott látszik, hogy NVIDIA-s játék.

 

Ha már nagy gépigényű játékokat nézünk, akkor ideje egy szimulátort is kipróbálni, ami megdolgoztatja szépen a kártyát. Ez lenne a Project CARS. Max grafikán MSAA élsimítással, természetesen ez sem okozott semmiféle problémát, hiába a grafika ijesztően valósághű! Természetesen egy szimulátorhoz illő 3 monitoros rendszernél az élsimítást tuti el kell felejtenünk, ha 1db GTX980-assal akarunk neki vágni.

 

Ryse Son of Rome személyében megismerkedhettünk a CryEngine 3 konzol barát kiadásával, ami tényleg szépen futott, a lélegzetelállító látvány mellett. Egyedül a super sampling-et nem kapcsoltam be, mert az a szó szoros értelembe megette a kártyát 30-35 FPS-re! Természetesen a látványba kb semmi nem számított ennek a hiánya. Elvégre ez full HD fölötti felbontásba rendereli le a képet, majd a beállított felbontásra zsugorítja le.

A végére érdekességként a kedvenc autós játékomat hoztam fel, a Trackmania 2 Stadium-ot, ami mellesleg 2015 áprilisáig ingyenesen kipróbálható!

Az alábbi, maximális beállítások mellett még egy 3 monitoros rendszer alatt is szépen muzsikálna a kártya.

Szintetikus benchmark tesztek közül elsőként az Alien Vs. Predator benchmarkját néztem. Hozta is a kötelező 100 fölötti átlag FPS-t.

Majd az Unigine Valley-je alatt fárasztottam, ahol azért sikerült bevinni 26.3 FPS-re a minimum képkocka számot, Extreme HD beállítások mellett.

Természetesen az általam preferált 3DMark 11 sem maradhatott ki a repertoárból. Itt is azt hozta, amire számítottam a 14.000 körüli pontszámot.

 

Ekkora teljesítményhez lássuk mekkora fogyasztás párosul! A kártya elméletileg 300W-ot is képes lenne megenni a 6+8 pines tápellátásának köszönhetően. Ezt a fogyasztást max Furmark alatt volt képes megközelíteni. Vegyük hozzá, hogy a gyári sebességnél 100MHz-el feljebb boostol. Íme a képek is a fogyasztásmérőről: Balról jobbra: IDLE (windows asztalon), LOAD (Unigine Valley alatt), LOAD (furmark+prime95 mellett)

És ezekhez ehhez a fogyasztásokhoz mekkora hőtermelés jár!? A diagrammból mindjárt ki is derül. A tesztek egy 20°C-os szobába készültek.

Ez alatt GPU-Z -ben ezeket a maximum értékeket lehetett leolvasni, jól látható, hogy Furmark alatt a fogyasztási limitjét is átlépi a VGA, de a ventilátor fordulatszám így max 56%, nem is csoda, ha piszok halk egy jószág.

Az ASUS itt tulajdonképpen egy nagyon jó alapra épített rá még egy +100MHz-nyi plusszt egy hibrid hűtési megoldással, ami főleg több kártya esetében nagyon jól jöhet, a vízhűtést használó gamereknek. 200.000 forintos árcéduláját tekintve, az egyedüli negatívuma kis hazánkba az ára lehet, de aki nem sajnál rá 10db Deákot, és még a vízhűtés sem áll távol hozzá, az az illető egyenesen jól jár vele! Designja nagyon bejövős, főleg ez feket/piros színvilág a méhsejt cellás ventilátor helyekkel.

 

 

 
 
 
 
További Hírek
Hardver megjelenések
Játékmegjelenések
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretnél értesülni a legújabb esports gear fejleményekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.
Facebook
Blogok
Google+
Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!