ASUS GTX 960 STRIX
2015. január 22.
Értékelések
EsportsGear értékelése
ár/érték
7.5
teljesítmény
7
gamer barát
8
design
9
mobilitás
9
1 felhasználó értékelése értékelem
ár/érték
6.9
teljesítmény
8.5
gamer barát
6.9
design
8.9
mobilitás
7.7
Az értékeléshez bejelentkezés szükséges!

Nagy megtiszteltetés ért minket, az ASUS Magyarország jóvoltából, ugyanis mi tehettük rá először a kezünket az NVIDIA új felső-középkategóriás kártyájára a GTX 960-ra.

ASUS GTX 960 STRIX

Nagy megtiszteltetés ért minket, az ASUS Magyarország jóvoltából, ugyanis mi tehettük rá először a kezünket az NVIDIA új felső-középkategóriás kártyájára a GTX 960-ra. Rögtön nem is egy referencia modellel, hanem az ASUS STRIX szériájának legújabb tagjával ismerkedhettünk meg. Az ASUS GTX 960 STRIX személyében nem csak egy új kártyát, hanem egy új a GM206-os architektúrát is megismerhetünk, ami tovább viszi az NVIDIA utóbbi évek mentalistását: A lehető legminimálisabb fogyasztásból a legtöbbet kihozni! Ez jelen esetben egy 120W-os fogyasztási keret, ami elméleti síkon 150W (PCI-E+6pin tápellátás, 75W+75W). Az NVIDIA részéről egy igen merész lépés volt a 128 bites sávszél bevezetése. Ezt ellensúlyozza a 7200MHz-en ketyegő GDDR5 memóriája, amit jelen esetben akár 8000MHz-ig tudtam húzni, így elérve a 128GB/s sávszélt. A jövőben eldől a véglegesített driverekkel, hogy a fogyasztás javára tényleg kifizetődő lett-e váltani 128bit-es sávszélre, amikor az AMD-nél már az 512bit is jelen van. Az NVIDIA-nál is voltak olyan idők, amikor nem volt idegen akár még az 512bit-es sávszél sem, példának okáért ott volt a GTX 280 (2008.) és a GTX 285 (2009.).

Akkor lássuk a képeket a GTX 960-ról! A STRIX jellegzetes hűtése a kis 8centis ventikkel jól ábrázolja a baglyot. És nem csak ábrázolja, hanem jól is imitálja, mivel tényleg szinte hangtalan ragadozóról beszélhetünk jelen esetbe.

Jól látható, hogy mennyire meg lett vágva a 970 és a 980-hoz képest a NYÁK, és hogy 1db 6pines tápellátás van csak rajta.

A jobb hűtés érdekében még egy backplate-et is kapott. 1 SLI csatlakozó van rajta, így maximum 2 utas SLI-t lehet belőle építeni.

A tesztkörnyezet:

Az előző tesztalannyal (GTX 980 Poseidon) ellentétben itt a processzornak, nem kellett megpusztulnia a kártya kihajtásához, de azért volt dolga itt is szépen. 10 játék alatt néztem meg, hogy mit és még ezek mellett a 3DMark 11, Unigine Valley, és az Alien Vs. Prdeator benchmarkja sem maradhatott ki. Főleg azokat a játékokat részesítettem előnybe, amikhez volt külön benchmark, vagy csak egy sima átvezető rész, ami mindenkinek ugyan azt a terhelést adja. Így össze tudják mérni a mostani vasaikkal, hogy tényleg mit tud a GTX 960-as. A FRAPS-el történt természetesen most is a mérés 1 perces átlagokba, ahol nem állt rendelkezésre külön benchmark.

Mivel, mint említettem fontos szempont volt, hogy fix eseményeknél mérjem le a kártyát, így elsőként a Battlefield 4-re esett a választásom, ott is a 6. rész Tashgar-ra, amikor 3an autózunk.

A beállításokat illetően ULTRA-ra raktam mindent, csak az Antialiasing Deferred-et kapcsoltam ki, mivel az látványba alig jelent valamit, de a teljesítményt illetően rendesen odavág azért.

Következőekben egy fix benchmarkkal ellátott, Bisoshock Infinite-re hallgató játékot vettem elő.

Ultra beállításokkal + DDOF:

Új játékokat tekintve is jól teljesített, vegyük itt a Call of Duty: Advanced Warfare-t. Minden maxon, kivéve az élsimítás csak FXAA-n, és a Supersampling kikapcsolva.

Gyönyörűen futott, semmi reccenés, valahogy ezt is várja az ember egy 2015-ös felső-középkategóriás kártyától.

But can it run Crysis? Hiába 7 éve jelent meg, ez a játék a mai napig egy mérvadó tényező!

4x-es élsimítással Very High-on 1920x1080-ba, bizony fel is adta a leckét a kártáynak, igaz tegyük hozzá, hogy még pár éve is ezekhez az FPS értékekhez, a tetemes fogyasztási értékek is hozzájárultak, ami jelen esetben azért nem történt meg.

Úgy gondoltam, ha már Crysis, akkor vegyük végig az egész sorozatot, így következett a sorban, a Crysis 2.

Egy külső benchmarkkal, az Adrenaline közösségnek hála tudtam lefuttatni a Central Park-ban egy fix eseményeken alapuló benchmark-ot, amit tudtam azt bekapcsoltam. Az alábbi képen látható beállításokkal készült a teszt: (Valamiért Maximum képkockát nem közölt a benchmark program.)

A Crysis széria 3. tagja sem maradhatott ki, bizony a Crysis 3-nál azért már kompromisszumokat kellett kötni a beállítások terén.

Egy Very High- High keveréken lemérve, szépen teljesített a kártya. A beállítások egyébként anno 2db GTX480-hoz lettek belőve, amik hasonló FPS értékeket produkáltak, sokkal nagyobb fogyasztással persze. Talán a 384bit-es sávszélük az ami, itt előnyükre válhatott. A beállítások részletesen:

Következőnek egy Deus Ex Human Revolution-t néztem meg. Nagyon szépen futott, mivel egy ritka jól lett optimalizálva.

Méréshez a legelején történő sétát vettem alapul, ami szintén előre beállított a game-ben.

Az új játékok közül a Far Cry 4 sem maradhatott ki! Itt is az ULTRA beállítások mellett, az olyan úri huncutságokat, mint élsimítás inkább mellőztem, az egyéb + dolgokkal együtt. Helyette, driverből raktam be egy FXAA élsimítást, ami jó szerivel nem eszik semmit a teljesítményből!

Megint egy külön benchmarkkal ellátott, igen gépigényes játékot vettem górcső alá, ami nem más, mint a Metro Last Light.

Beállításokat tekintve a következőkkel futtattam a tesztet (Az Advanced PhysX-et és az SSAA-t kivéve minden a csutkán volt):

A végére, egy 2013-as gamet, a Tombraider néztem meg. A beépített benchmarknak köszönhetően itt is reális képet kaphattunk a kártya erejéről.

Ultimate preset-el, mindent bekapcsolva a következőt tudta az új Maxwell.

A végére még a szokásos külön benchmark-ot, az Alien Vs. Predator-t nézzük, hogy mit tud itt a kártya maximális beállítások mellett. Az átlag 57 FPS-t tekintve elég jól vette itt is az akadályokat.

A játékokat letudva, nézzük mit tud a sokak által mérvadónak tekinthető 3DMark 11-ben?

Alapon:

Ezt a gyárilag tuningolt egyedet is lehetett még ám húzni! A Memóriáját egész 8 GHz-ig.

Tuning-al:

Az Unigine Valley alatt egy kerek 1500 pontot sikerült összehozni vele alapon, átlag 35,8 FPS-el.

 

Láttuk a teljesítményt, most lássuk mekkora hőtermeléssel és zajjal jár mind ez? Far Cry 4 alatt végzett mérésekkel tökéletesen láthatjuk, hogy nem ez a VGA kártya fogja átvenni a fűtés szerepét, így a téli hónapokban. :-) Az 58%-os ventilátor szinte semmi hangot nem generál, a ventilátor profil egyébként úgy van beállítva, hogy az 55°C-ig be se kapcsolja a ventillátorokat.

És mindehhez mekkora fogyasztás párosul? Elég csekély a teljesítményét nézve, ami a jövőben javulhat is az újabb játékokat tekintve az új driverek kijöttével, mivel az itt használt 347.25-ös driver egy ki sem adott beta driver külön ehhez a kártyához.

Végszóként az NVIDIA itt a Maxwell architektúrával azt folytatja, amit már a Keplereknél kitűzött: Kisebb fogyasztásból nagyobb teljesítmény kihozását, kisebb memória sávszéllel, ami itt a GTX960-nál 128bit-re redukálódott. Reméljük beérik ez is az NV-nél a jövőben, és azért a felsőkategóriában nem fogják a 128bit-et erőltetni. FullHD-ban a Far Cry 4 esetében a nagy tereket bejárva érezhető volt a 128 bit korlátozása, amikor leesett a GPU használat, és ezt bizony nem a CPU okozta, hanem az alacsony sávszél. Persze ez könnyen lehet a 347.25-ös kezdeti driver miatt is, az elkövetkező driverfrissítéseknél ez majd kiderül úgy is. A jövőben a 4K elterjedése mellett elképzelhetetlennek tartom, hogy a 128bit el fog terjedni, mert még a 256bit-el szerelt GTX980 is gyengébben teljesít egy GTX 780 Ti-hez képest 4K-ben, holott FullHD-ban erősebb a 980-as. Egyértelműen egy maximum 1920x1080-as (FullHD) felbontásra ajánlott a kártya, ahol ezért kompromisszumokat kell kötni. Crysis 3 Multiplayer-be low-on is, óriási  különbséget jelentett FPS számba, ha 1600x900-ra vettük le a felbontást. Kíváncsiak vagyunk, az NVIDIA a jövőben mivel akarja ellensúlyozni az ilyen erejű 128bit-es kártyáinak ezt a felmerülő problémáját. Reméljük a hivatalos bemutató utáni driverekkel orvosolni tudják ezt a szaggatást a Far Cry 4 esetében. Kiknek ajánlom? Azoknak, akik figyelnek a villanyszámlára is, de e mellett egy jó teljesítménnyel megáldott kis helyen is elférő videokártyát akarnak magukénak tudni. Ideális egy kis HTPC-be, mivel nagyon baráti a melegedése, így egy kis házban se forrósodna túl. Az árát tekintve, ez a STRIX modell egy 74.990 Forintos árcédulával érkezik.

 

 
 
Memóriasávszél
128 bit
Memória Órajel
7200 MHz
GPU órajel
1367 MHz (Boost)
Memória
2048 MB
Címkék: ASUS ROG STRIX
 
 
További Hírek
Hardver megjelenések
Játékmegjelenések
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretnél értesülni a legújabb esports gear fejleményekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.
Facebook
Blogok
Google+
Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!