2015. szeptember 17.
Toukiden Kiwami Teszt

Sokaknak nem idegen a Monster Hunter játéksorozat neve, rengetegen kedvelik, de valamiért a sorozat sosem került a PC közelébe. A Koei Techmo belevágott, hogy kitöltse az űrt.

Mielőtt elkezdenénk a játékról beszélni, szeretnék egy pár dolgot tisztázni. A Koei Techmo egy nagyon rossz időpontot választott ki a Toukiden PC kiadásával, ugyanis a Batman Arkham Knight-tal együtt jelent meg. Az elmúlt évek alatt szörnyű PC portolásokat követtett el, mint a Dead Or Alive 5: Last Round, Dynasty Warriors 8: Extreme Legends, BLADESTORM: Nightmare, Nobunaga’s Ambition: Kakushin with Power up Kit, és mind valami érthetetlen hibával és hiányossággal jött ki. A Dynasty Warriors esetében (ami a komplett kiadás kellett volna, hogy legyen) hiányzott a multiplayer és ugyan a PlayStation 4 kiadás rég kint volt a piacon, nekünk mégis egy furcsa PlayStation 3/4 hibrid kombinációt adtak. Ezt a DOA 5-tel ugyancsak elkövettek és júniusban még MINDIG nem adtak ki multiplayert.

De próbáljuk meg a Toukiden Kiwamit a saját eredményei alapján nézni és NEM a készítő/kiadó lustasága miatt büntetni.

Szép a vad?

Az opening után a főmenüben találjuk magunkat, ami ugyan nem kopár, de még így is hiányos. Sajnálatosan sok portnál láthatjuk, hogy a játék elindítása előtt felugrik egy kis ablak, ahol beállíthatjuk a játékot és itt megjegyezném, hogy ideje lenne ezen már túljutniuk.

A hangok beállítás megteszi, nagyon nincsen gondom vele, a kamera kalibrálásnak nem láttam sok értelmét, ha kontrollerrel játszik az ember. Viszont van egy felület, amit helyből kihúznék, az pedig a billentyűzet beállítások.

Örülök, hogy létezik és meglepőnek tartom, hogy kalibrálni lehet a gombokat, viszont felesleges, mert csak mazohistáknak ajánlanám a billentyűzettel való játékot. Az egeret, mint játékeszközt úgy tűnik, hogy még nem ismerik el a távol-keleten.

Ha van egy Xbox 360 kontrollere, amit csatlakoztathat a géphez, akkor persze semmi gondja nem lesz a kedves olvasónak. Az én esetemben egy régi Logitech DualShock volt az egyedüli eszközöm és ugyan sikerült működésre bírnom, előfordult, hogy a játék egyszerűen nem vett tudomást a perifériáról.

A szörny szezon megnyílt

A világban nyugalom volt, az emberek boldog életet éltek, de ez 8 éve mind megváltozott, amikor is az Onik hirtelen megjelentek és elkezdték felfalni áldozataik lelkeit. Ezt az eseményt hívják az Ébredés (Awakening) napjának. A területet azóta is a romlás uralja, a tér és idő értelme megváltozott, letűnt korok helyszínei jelentek meg. Az emberiség megmaradt túlélői a Szent Hegy körül gyűltek össze, itt képzik ki az egyedüli védelmi vonalukat, a Pusztítókat (Slayers).

A történet, mint látható, arra tökéletes, hogy elindítson az úton, így ne várjunk színházi darabot, mert azt nem fogunk találni, de nincs is rá szükség.

Az új játék kezdésekor a karaktergenerálóban találjuk magunkat, ami egy kellemes repertoárt ad, bár a színekkel lehettek volna bőkezűbbek. Egy színkör nemcsak hatásosabb, de praktikusabb döntésnek is tűnne.

Ha elkészítettük a szörnyek végzetét, akkor kapunk egy tutorialt, helyből egy behemót szörnyeteggel kell megmérkőznünk. Csak ezek után térünk be Utakata falvába, ahol a játék legalább 50%-át töltjük.

Egy rövid expozíció után megismerkedünk társainkkal és a falu fontosabb embereivel. A kihagyhatatlan kovács, küldetésadó, irattáros és persze a teljesen átlagos szellembűvölő… oké, ez nem olyan szokásos. Az NPC brigád nagyobb részét nem kell elmagyarázni.

A kovács vérteket és fegyvereket gyárt és fejleszt, mindezt nyersanyagért s persze honoráriumért cserébe. A fegyverválaszték nem valami nagy, 9 fegyvertípus közül lehet választani: hosszúkard, ikerkések, lándzsa, naginata, buzogány, kesztyű, lánc és sarló, íj, puska.

Az irattáros a szörnyekről, bejárt helyszínekről és a világról felfedezett információkat őrizgeti, hogy bármikor tanulmányozhassuk.

A küldetéspultnál a quest, illetve a mission listát találjuk. A mission mindig a sztorit viszi tovább, a quest pedig csúnyán szólva grind fesztivál, amiből a felhalmozódott alapanyagokon túl valamennyi pénz a jussunk.

A játék folyamán Mitamákat (elesett hősök szellemeit) szabadítunk ki, akik fegyverünkhöz csatolva segítenek minket. A szellemeknek különféle képességeik vannak, de általában a gyógyítás mindegyiküknek megvan. Ezekkel a képességekkel érdemes "skótnak" lenni, mert bevetésenként csak megadott mennyiség áll rendelkezésünkre.

A Mitamákat csak a papnő tudja felfejleszteni, addig minden extra tapasztalati pont kárba vész. Később a szellemeket vissza lehet rakni egyes szintre, ilyenkor legyengülnek, de befolyásolni lehet a fejlődésüket. Ezt viszont ostobaság lenne, mert a 12-es szintet elérve szabadon cserélhetőek a képességeik.

Csillan az acél, vért hagy maga mögött

Egy olyan játékkal van dolgunk, aminek a központi eleme a küzdelem és mégis azt kell, hogy mondjam, nem igazán feküdhettek rá a készítők, mert nagyon fapados. Alapjáraton két támadás van a játékban, gyors és erős, ezen kívül van egy különleges mozdulat, valamit egy kitérés gomb. Van három gomb, amivel játszhat az ember, így sajna nem várhatunk óriási mozdulat kombókat. Azért persze nem üres a lista, de a számok törvénye szerint minél több van, annál több az a mozdulat, amit hasznosnak találhat az ember. Itt fegyverenként egy-két mozdulatot használtam, esetleg néha valami különleges technikát, ha tehettem.

A harcokat feldobja még az ultimate mozdulat, amit meglepően harc folyamán tudunk növelni. Ezek általában nagyon látványosak és rendszerint mindent megölnek, amit eltalálnak… kivéve a bossokat, akik ugyan sérülnek, de ne várjunk csodát ettől a mozdulattól.

Ezen kívül megjelenik a spektrális látás, ilyenkor gyorsabban zuhan a staminánk, viszont láthatjuk az ellenfelek életerejét, melyik részük sebesült meg legjobban és persze az elrejtett random tárgyakat, amiket elszórva lehet találni a pályán.

A csatatérre persze nem egyedül megyünk, ugyanis társaink is lesznek a szörny ezredek felkockázásában. Tapasztalataim szerint ezek a társak egész jól csinálják a dolgukat attól függően, hogy mennyire kedvelnek minket. Ha őket meguntuk vagy csak másokkal szeretnénk játszani, akkor az online elérhetőség mindig ott van.

Társaknál érdemes még megemlíteni Tenko-t, a kis rókaszellemet. A többiekkel szemben vele kicsit más kapcsolatunk van, mivel elküldhetjük mindenféle helyszínre gyűjtögetni, cserébe annyit kér a kis teremtmény, hogy adjunk neki enni. Arról nem beszélve, hogy valami hihetetlenül aranyos.

Cseresznyevirág, pánsíp dalol

A grafikáról már említettem, hogy nem a legjobb és tartom magam az állításomhoz. Maximumra tolva a grafikát a modellek még egész jók, viszont a textúrák eléggé el vannak mosódva, valamint a barna szín nagyon domináns és ugyan vannak helyek, amik meglepően jól festenek, ettől függetlenül mégis úgy érzem, hogy tudnának jobbat.

Itt megemlíteném még, hogy a játék 30 FPS-re van zárva, amit komolyan illene már elfelejteni.

Egy hack 'n' slash játékban a sebesség és a játék reagálása nagyon fontos, ezen kívül maga a játékanimációk is sokkal szebben tudnak kinézni 60 FPS-sel, illetve afelett. Egyszer viccből megpróbáltam kiütni, de úgy jártam vele, mint a  NFS: Rivals esetében. Mint kiderült az egész játékot az FPS számhoz szabták, így a program játszhatatlan lesz, ha belenyúlunk.

A zenék szépre és hangulatosra sikerültek. Remekül adják a távol-keleti hangulatot és dallamosak, bár jobban örültem volna, ha a csatazenék között több pergős lett volna. 

Ebből most mi legyen?

Ugyan a játék maga elszórakoztatja az embert, ez inkább az alapötlet jussa s nem a játéké. Sok sebből vérzik és azt kell, hogy mondjam ez a szegény ember Monster Hunterje. Természetesen örülök, hogy kiadták PC-re, mert régóta kérjük, hogy hozzánk is jusson el a Monster Hunter és a Toukiden valamiféleképpen teljesíti ezt a kérést. Ha összegeznem kéne a problémát, akkor az lenne, hogy kevés, és persze ez a sorozat első része, így annyira nem haragszom rá, de csak remélem, hogyha lesz második rész, akkor összekapják magukat, bár sajnálatosan a Koei Techmonak a rajongóbázisa úgy tűnik, hogy mindent benyel és sosem elég nekik a sokadik bőrlehúzás. Mindezek ellenére azt tudom 

 
 
 
 
Blog Archívum
Legolvasottabb
További Hírek
Hardver megjelenések
Játékmegjelenések
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretnél értesülni a legújabb esports gear fejleményekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.
Facebook
Blogok
Google+
Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!