2015. szeptember 16.
Call of Duty: Soha többet nem lesz Világháború!

Az elmúlt évek tendenciája arra enged következtetni, hogy többet nem szívhatjuk magunkba Tunézia porát, nem zúdul ránk golyózápor Omaha Beach-en, és jó eséllyel többet Carentan városát se foglalhatjuk vissza.

A Call of Duty szériát eredetileg a Infinity Ward fejlesztette az Activisionnal karöltve. Az első részt 2003. október 29-én adták ki és megjelenése után nem sokkal felborított mindent amit eddig gondoltunk a PC-s játékokról. A Call of Duty volt maga a Világháborús játék! Eredetileg az Activision a konkurens Electronic Arts gondozásában megszületett Medal of Honor: Allied Assault riválisaként akarta megalkotni a Call of Duty-t, ami nem csak hogy felülmúlta de szinte elfeledtette velünk azt is, hogy valaha kijött az Allied Assault. 

Kevesebb mint egy év után kijött az első hivatalos kiegészítő ami a United Offensive címet viselte, és aminek legnagyobb érdekessége volt, hogy bekerültek az irányítható járművek a Multiplayer szekcióba, ezzel megbolondítva az amúgy sem unalmas játékmenetet. Ezen felül olyan apró újításokat kaptunk mint a sprint és az időzíthető gránát. Valószínűleg sem az Infinity Ward sem az Activision nem gondolta, hogy az elektronikus sportok egyik legmeghatározóbb FPS játékát fogják létrehozni. De így sikerült! Szinte tökéletes pályák, kiválló fizika, és a hitbox pontossága mind-mind elősegítették azt, hogy a Call of Duty első része, majd a kiegészítő több tízezer játékos szívébe belopja magát és átélják azt amit a mai fiatalok a League of Legends vagy a Dota2 közben éreznek. 

A játék megjelenése után nem sokkal megjelentek az első komolyabb szerveződések is. Olyan csapatok láttak napvilágot mint a WHO, a Junk52, Plan-B és még sorolhatnám, de nem is kell olyan messze menni, hogy igazán profi csapatokat említsek, hiszen hazánk szülöttei között is voltak rendkívüli kivállóságok. Ide sorolhatnánk az OBi vagy akár az iNf!N!tY*SkillS csapatát.2005 október 25-ét írunk, hivatalosan megjelenik a Call of Duty várva várt folytatása, a Call of Duty 2. 27 pálya, új fegyverek, új motor, új élmény. De még milyen élmény. A közösség már tűkön ülve várta a legújabb rész megjelenését, hogy újra belevethessék magukat a 2. Világháború atmoszférájába. Az Activision megcsinálta! Nem sokan gondolták azt, hogy a Call of Duty 2 sikeresebb játék lesz mint az elődje, hiszen már az is szinte tökéletes volt, de sikerült. Bátorkodom azt kijelenteni, hogy a második rész minden idők legjobb FPS Multiplayer lövöldéje lett. Nem nagyon hiszem, hogy létezik olyan gamer kerek e földön, aki azt mondaná, hogy a Call of Duty 2 rossz! A ClanBase elterjedésével, és a Call of Duty 2 megjelenésével Magyarországon is megindult egy forradalom a játékok terén, sokan először ismerkedhettek meg a Esports fogalmával, és azonnal csorgó nyállal, és üveges tekintettel kezdték el nézni a legnagyobbak küzdelmeit. eSuba, Tek9, TEAM-SPEEDLINK, ők voltak a legújabb celebek, akikre mindannyian hasonlítani szerettünk volna, akiket tiszteltünk és akiknek a nyomába akartunk érni. 

Egészen 2007-ig kellett várni a legújabb rész megjelenéséig, ami az első modern korban játszódó lövölde volt. A Call of Duty: Modern Warfare megjelenésekor rengeteg profi játékos döntött úgy, hogy újabb kihívás után néz és ott hagyja a Call of Duty 2 hadszínterét, ami ekkorra már elindult egy hanyatló úton. Nagy potenciál volt a Call of Duty 4-ben. Új tehetségek kontra régi profik csaptak össze. Rengeteg verseny, egyre nagyobb pénzdíjak. De ez már nem a Call of Duty 2! Ami pedig ezután történt azt nehéz leírni úgy, hogy egy igazi Call of Duty rajongónak ne szoruljon ökölbe a keze. Fordult a világ és ezzel együtt fordult a kiadó, az Activision szemlélete is, immáron már nem az volt a cél, hogy egy zseniális játékkal kápráztassák el a rajongókat, hanem a profit maximalizálása. 2015-öt írunk, és hamarosan megjelenik a 12. Call of Duty rész, a Black Ops 3, ami már semmiben sem hasonlít elődeire. Kaptunk egy pörgős, modernkori Quake feldolgozást, rengeteg akcióelemmel megspékelve, érdektelen történettel és még érdektelenebb Multiplayerrel. A mikrotranzakciós rendszer megjelenésével a fegyvereinket a legextrémebb módon tuningolhatjuk, ahogyan a kinézetünket is. Ennek tökéletes táptalajt biztosít a modern kor, ugyanis fiktív fegyverekkel a variációk lehetősége végtelen. A cél egyértelmű: TÖBB PROFIT! 

Minden évben reménykedünk, hogy vissza kaphatjuk azt a játékot, amit valaha szerettünk, tiszteltünk és amivel képesek voltunk órákat eltölteni nap mint nap. Sajnos erre már vajnyi kevés esély van. Bár az Activision nemrégiben megszívárogtatott egy olyan információt, hogy esetleg kidobják a Call of Duty 2 HD verzióját, de már sajnos elfogyott a bizalom és vele együtt meghalt a remény is, hogy visszatér a Világháború a mindennapokba. 

A cikket támogatta a Gamer Viccek közösség. 

 
 
 
 
Blog Archívum
Legolvasottabb
További Hírek
Hardver megjelenések
Játékmegjelenések
Hírlevél feliratkozás
Ha szeretnél értesülni a legújabb esports gear fejleményekről, akkor iratkozz fel hírlevelünkre.
Facebook
Blogok
Google+
Iratkozz fel a YouTube csatornánkra!